I Sønderjysk Flyveklub anvender vi både spilstart og flyslæb. For at afvikle flyvningen, kræves der noget matriel på jorden.


Spil

For at få flyene i luften, kræves et spil. Vores spil blev bygget af klubbens egne medlemmer. Spillet er bygget som påhængsvogn, og er trukket af en af vores 2 Ferguson traktorer. I spillet sidder en 280hk Porsche motor.

Optrækket styres manuelt, således spilføreren selv korrigerer hastigheden efter flytype og vejrforhold.

I spillet er monteret en 1000m lang stålwire, der inden hver start trækkes ud og kobles i bunden af flyet.

2 Ferguson traktorer. I spillet sidder en 280hk Porsche motor.
Vores spil blev bygget af klubbens egne medlemmer.


Wirehenter

Når et fly er blevet trukket i luften, er wiren blevet kørt ind i spillet på en stor tromle. Herefter skal wiren trækkes ud igen, således endnu et fly kan blive trukket i luften.

Til dette formål benytter man en “wirehenter”, i vores tilfælde en Opel Vectra med en wiretrailer. Fordelen ved traileren er, at skulle den stakkels Opel tage en sygedag, så kan traileren spændes bag en personbil og wirehentning kan fortsætte uden hindring.

Opel Vectra med en wiretrailer


FIDO

Når flyene er i luften, skal en jordradio bemandes således piloterne kan komme i kontakt med folkene på jorden. Ligeledes når der afvikles starter på flyvepladsen, er det rart at have et sted hvor papirer og personlige ejendele kan opbevares.

Til dette bruger vi en “FIDO” (Flight Instructor’s Daily Organizer). FIDO’en er bygget som trailer, og trækkes ved hver flyvedags opstart til startstedet. Her er der plads til at en enkelt mand kan kommunikerer med flyene i luften omkring, eller med spillet i den anden ende af banen.

FIDO
I daglig tale kan vi i klubben godt lide at kalde “FIDO’en” for “Rødekro Tower”


De to Ferguson’er

Når flyene skal fra hangaren til start stedet, eller er landet og skal trækkes tilbage til startstedet, benytter vi en af vores to traktorer. Traktorerne bliver også brugt til at trække vores Spil og FIDO på plads ved opstart.

Traktorerne kan ligeledes benyttes som wirehentere, i tilfælde af at Opel’en skulle tage en sygedag.